Wanneer je met je eerste WordPress website bezig bent of toe bent aan vernieuwing van je bestaande website, dan is het kiezen van een geschikt theme misschien wel het meest spannende onderdeel. Het theme bepaalt immers hoe je website eruit zal zien qua look & feel.
Sommige themes bieden je ook extra functionaliteiten binnen je website. Bovenop de functionaliteiten die standaard in iedere WordPress website aanwezig zijn.
In dit blogartikel leg ik uit waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste theme voor je WordPress website.
Het standaard theme van WordPress
Wanneer je WordPress installeert, dan krijg je er automatisch een theme bij. Tegenwoordig is dat het theme (van de makers van WordPress zelf) Twenty Fifteen.
Met dit meegeleverde theme kan je eigenlijk al meteen een website gaan maken. Het heeft een minimalistische uitstraling en laat je website er op verschillende apparaten goed en leesbaar uitzien (mobiel vriendelijk).
Omdat veel websites dit theme gebruiken, zullen de meeste website-eigenaren behoefte hebben aan een eigen identiteit en dus op zoek gaan naar een eigen theme. Beter afgestemd op de uitstraling en functionaliteiten die ze wensen.
Maak je voor het eerst kennis met WordPress themes en weet je nog niet goed waar je moet beginnen? Bekijk dan eens de populairste themes in de WordPress Theme Directory.
Hoe maak jij de keuze voor een theme?
Bij de keuze voor een WordPress theme is wat mij betreft het uitgangspunt of jij er je boodschap helder en duidelijk mee kunt communiceren richting je doelgroep. En dat je er optimaal je marketingstrategieën en -acties mee uit kunt uitvoeren.
Je website maak je niet voor je partner, familie of vrienden. Leuk wanneer ze je website ‘mooi’ vinden, maar daarmee ga je geen leads en nieuwe klanten aantrekken. Vraag je dus bij het kiezen van een theme af wat je bezoeker aan heeft en of het bijdraagt aan je marketingdoelstellingen.
En daarbij speelt een professionele en passende uitstraling een belangrijke rol. Maar ook de functionaliteiten die je daarvoor kunt inzetten.
Waar moet je nog meer op letten?
Bij het kiezen van een theme voor je website moet je tevens op de volgende zaken letten:
- Mobiel vriendelijk (responsive): Je website ziet er dan op mobiele apparaten, zoals smartphone en tablet, goed en leesbaar uit. Bovendien wordt je website hierdoor hoger gewaardeerd in Google;
- Actieve community: Verdiep je in de gebruikerscommunity van het theme en de reputatie van de leverancier en ontwikkelaars. Zijn er regelmatig updates? Werkt het theme met de nieuwste WordPress versie? Hoe zijn de ervaringen van gebruikers? Heb je hier een positieve indruk van, dan zul je voor eventuele problemen met je theme snel een oplossing vinden;
- Marketingmogelijkheden: Wanneer je marketing met je website wilt gaan doen, dan moet het theme dit ondersteunen. Denk hierbij aan de mogelijkheden om landingspagina’s, verkooppagina’s en een dynamische homepage te maken;
- Vertrouwde navigatie en lay-out (header, zijbalk(en), hoofdinhoud en footer): Wees terughoudend met een theme waarin een experimentele (minder traditionele) navigatie en lay-out worden toegepast. Dit kan je bezoekers teveel afleiden of ze moeten te veel nadenken over hoe je website werkt;
- Extra theme-opties: Sommige themes hebben mogelijkheden om op eenvoudige wijze kleuren en lettertypes naar eigen wens aan te passen of je eigen logo toe te voegen. Het kan ook handig zijn wanneer een theme ingebouwde opties heeft om iconen en shortcodes (om verschillende elementen binnen je website aan te passen) te gebruiken;
- Multipurpose: Aan de lay-out opties van de meeste themes heb je in basis meer dan voldoende. Mocht je echt behoefte hebben aan het visueel samenstellen van je eigen lay-outs binnen je thema (zonder de code in te hoeven duiken of extra plug-ins te moeten installeren), dan zou je eens kunnen kijken naar multipurpose themes zoals Avada;
- Gratis of betaald: Prijzen van betaalde themes kunnen variëren van Euro 30,- tot enkele honderden Euro’s. Betaalde themes bieden vaak een professioneler design plus extra opties. Wanneer deze opties zinvol zijn dan is het zeker de investering waard. Je hebt recht op theme-updates en uitgebreide support. Heb je een probleem met een gratis theme, dan kan het veel tijd kosten om de juiste oplossing te vinden.
Enkele van mijn favoriete Genesis WordPress themes om mee te werken.
Toch niet helemaal tevreden over je theme?
Nadat je je WordPress theme hebt gekozen, geïnstalleerd en ingesteld wil je toch nog een aantal kleine zaken aanpassen. Denk hierbij aan kleuren, lettertypes of andere zaken.
Let er dan op dat je deze wijzigingen onderbrengt in een zogenaamd ‘child theme’. Dit aparte child theme zorgt ervoor dat je eigen wijzigingen niet worden overschreven bij een update van het ‘parent theme’ (zo wordt je feitelijke theme genoemd).
Wil je met een child theme aan de slag, overleg dit dan met je webbouwer of iemand die daar al ervaring mee heeft.
In de praktijk van marketing met je website zul je er achter komen of het gekozen theme qua mogelijkheden echt goed voor je werkt. Ook kan er iets veranderen binnen je onderneming of de potentiële klanten die je met je website wilt bereiken, waardoor een ander theme toch beter zou werken.
In dat geval kun je altijd weer van theme wisselen.
Pagina’s, berichten, categorieën en tags zullen geen probleem opleveren bij het installeren van een nieuw theme. Houd er wel rekening mee dat je menu’s en widgets in een nieuw theme opnieuw zal moeten opzetten.
Conclusie
Staar je bij het kiezen van een WordPress theme niet blind of allerlei toeters en bellen die je waarschijnlijk toch niet zult gebruiken of weinig zullen bijdragen aan het aantrekken van meer leads en klanten via je website.
Kies voor een betrouwbaar en flexibel theme waar je voorlopig mee vooruit kunt. Investeer bij voorkeur in een betaald theme zodat je terug kunt vallen op ondersteuning en dat het meeloopt met nieuwe WordPress versies.
Hoe zijn jouw ervaringen met het kiezen van een WordPress theme? Zijn er andere criteria dan hierboven genoemd die daarbij voor jou een rol hebben gespeeld? Deel deze dan hieronder.
Vond je dit een waardevol blogartikel? Deel het dan door op een van de knoppen links van dit blogartikel te klikken.
Alvast bedankt en veel succes!
Dank voor het delen. Ik ben zelf op zoek naar een theme voor mijn andere domein en dat is toch een behoorlijke klus. Het thema moet wel een beetje aansluiten op mijn design + de functionaliteiten hebben die je boven aangeeft. Dus heb wel geleerd niet over 1 nacht (of dag ;-)) ijs te gaan.